In dit stuk proberen wij nieuwe lopers beter te informeren voor het deelnemen aan een Clubmatch, door de meest gestelde vragen voor jullie te behandelen. Wij zullen deze pagina elk moment bijwerken zodat deze altijd up-to-date is.

Wat is een Clubmatch precies?
Een Clubmatch is een hondenshow waar uw hond wordt gekeurd op een aantal punten. Zo wordt uw hond niet alleen maar beoordeeld op zijn/haar exterieur, maar er wordt ook gekeken naar het gedrag en de gezondheid van de hond.
De persoon die uw hond keurt is speciaal daarvoor opgeleid en zal de raskenmerken van uw ras weten.

Uw hond valt in een bepaalde klasse. Heeft u een hond van 5 maanden oud dan valt hij/zij in de Babyklasse. Een hond van 5 jaar valt in de Openklasse. Benieuwd in welke klasse uw hond valt? Kijk dan op https://kchardenberg.nl/clubmatch/

Per hond ontvangt u een (start)nummer, dit nummer dient u zichtbaar bij u te dragen. Dit kan doormiddel van een nummerhouder of een kledingspelt.

Hoe vaak moeten mijn hond en ik de ring in?
Tijdens de Clubmatch (Hardenberg) worden allereerst de rassen apart gekeurd. Bijvoorbeeld: in ring 1 worden allereerst de ‘Rottweilers’ gekeurd. Dan worden niet alle reuen en teven van dat jaar in 1 ring gezet, dit gaat per klasse en de reuen en teven worden eerst apart beoordeeld. Van 3 reuen uit de openklasse wordt één nummer 1 gekozen, hetzelfde geldt voor de 5 teven uit de openklasse en alle overige klassen. Alle Rottweilers die nummer 1 zijn geworden in hun klasse gaan daarna nogmaals de ring in, uit al deze honden wordt een ‘beste van het ras’ gekozen.

Is uw hond beste van het ras geworden dan moeten jullie later nogmaals de ring in voor de titel ‘beste uit de rasgroep’.

Uiteindelijk is er uit elke rasgroep (1 t/m 10) een beste hond gekomen. Dit zijn er maximaal 10. Deze honden zullen uiteindelijk nog de ring ingaan voor de titel ‘Beste van de show’.

Alleen de honden uit de baby- en puppyklasse komen niet in aanmerking voor de titel ‘beste van het ras’

Mag ik meedoen met een hond zonder stamboom?
De Clubmatch is alleen toegankelijk voor mensen met een hond die een FCI-stamboom bezit. Een kruising of hond zonder stamboom kan dus niet deelnemen aan de Clubmatch.

Wat moet ik meenemen naar de Clubmatch?
Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar welke dingen zijn nou aan te raden om mee te nemen naar de Clubmatch.

 • Je hond en een goed humeur. Deze 2 dingen zijn misschien wel het belangrijkste om mee te nemen. U en uw hond hebben er niks aan als u boos of chagrijnig bent omdat het allemaal niet zo gaat zoals u wilt. Vergeet dus nooit dat uw altijd leuk en lief bent tegen de liefste hond van de hele wereld.
 • Een rustplaats voor je hond. Denk hierbij aan een bench waar uw hond zich even terug kan trekken. Een Clubmatch is een namelijk lange en overweldigende dag voor honden. Uw hond de hele dag meenemen op sleeptouw kan ervoor zorgen dat hij/zij compleet overprikkeld raakt, daar heeft niemand wat aan.
 • Eten en drinken voor uw hond. Zorg ervoor dat uw hond ten alle tijden beschikt over drinkwater. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om voertjes te gebruiken in de ring of u kunt uw hond iets te eten geven.
 • Showlijn. Voor shows zijn er speciale lijnen. Dit wil niet zeggen dat u niet mag komen met een normale halsband en riem, maar het kan zijn dat dit het aanzicht van de keurmeester verminderd. Heeft u geen showlijn, maar wilt u dit wellicht wel aanschaffen? Neem dan een kijkje op https://www.exclusieveshowlijnen.nl/ let wel op, wilt u een showlijn bestellen? Doe dit dan uiterlijk 1 week voor aanvang van de show, zo kan uw hond ook laten wennen aan de lijn.
 • Kledingspelt of nummerhouder.
 • Kleding en schoeisel. Dat klinkt misschien raar, want wat heeft uw kleding nou te maken met uw hond? Eigenlijk best veel, want een zwarte hond voor zwarte kleding, zal niet heel erg opvallen. Daarnaast zijn flapperende jassen of hakken niet heel ideaal voor u en uw hond.
 • Poepzakjes.
 • Een stoel. Indien u eventjes rustig bij uw hond op de plaats wilt zitten, dan is het raadzaam om een klapstoeltje mee te nemen.

Wat moet ik kunnen in de ring?
Kort gezegd zijn er 3 dingen die u en uw hond moeten kunnen laten zien in de ring.

 • Staan en betasten. U moet uw hond in staande stand kunnen zetten. Daarnaast moet de keurmeester uw hond kunnen betasten. Hij/zij zal dan voelen hoe uw hond in elkaar zit en hoe de vacht van de hond is. In onderstaande afbeelding ziet u een voorbeeld van de hond in stand zetten. Let op: voor sommige rassen geldt dat u de staart dient vast te houden.
 • Gebit tonen. De keurmeester kan het gebit van de hond willen zien, in sommige vallen doet de keurmeester dit ook zelf. Zorg er dus voor dat uw hond deze oefening beheerst en met een commando weet wat er komen gaat.
 • 3-tal figuren kunnen lopen. Er zijn een 3-tal figuren die gelopen kunnen worden, dit zijn: een ronde door de ring, een driehoek of een rechte lijn heen en terug. Zorg ervoor dat u altijd vanaf de keurmeester wegloopt en bij terugkomen weer netjes voor de keurmeester langs draait.

Hoe kan ik mij inschrijven voor de Clubmatch?

Via deze link: https://dogevents.nl/show/index.php/evenementen/kc-hardenberg-clubmatch-2020?fbclid=IwAR28tTslzXvzRepgkhpeE3N05vCtvsWI0vAK5VZbIwdq8paO3R9eABWttfs
kunt u zich inschrijven voor de Clubmatch Hardenberg.

Hoe weet ik of de inschrijving is gelukt?
Nadat u de inschrijving heeft voltooid, ontvangt u een bevestiging in de mailbox. Deze kan in de Spambox terecht komen. Onderin de mail staat een ‘bevestigbutton’, die u dient aan te klikken, zodat er ook wederzijdse bevestiging is.

Een week voor aanvang van de Clubmatch ontvangt u nog een Bewijs van Inschrijving met daarin aanvullende informatie.

Is het aan te raden om Ringtraining te volgen?
Dit is absoluut aan te raden. Met de Ringtraining krijgt u niet alleen waardevolle tips en trucks, maar uw hond leert ook direct hoe hij/zij zich dienen te gedragen tussen de andere honden. De desbetreffende instructeur(s) zien daarbij hoe u uw hond neerzet en kunnen hier dan tijdig op inspelen.

Ik ben geen lid van de KC, kan ik dan wel meedoen met de Clubmatch?
Zowel leden als niet-leden kunnen deelnemen aan de Clubmatch. Als niet-lid betaald u eenmalig 7,50 euro meer.

Welke keurmeesters zijn aanwezig?
Hieronder vindt u de keurmeesters en de rasgroep(en) die zij zullen keuren.

Erna Upmeijer: Specialty Groep 5
Rony Doedijns: Groep 2, 3 en 6
Gerard Jipping: Groep 1 en 10
Tatjana Urek (Slo): Groep 4, 7, 8 en 9

Wat is het NHSB-nummer en waar vind ik deze?
Het NHSB-nummer staat voor Nederlands Honden Stamboek. Dit is voor elke hond een uniek nummer en dit behoudt de hond de rest van zijn/haar leven. Elke rashond heeft zo’n desbetreffend nummer.

Het NHSB-nummer is te vinden op de stamboom van de hond.

Mijn reu is gecastreerd, kan ik dan nog wel meedoen met de Clubmatch?
U dient tijdens de show een intacte reu te hebben. Dit betekend dat gecastreerde reuen niet worden gekeurd.

Moet ik mijn hond naar de trimmer doen voor de Clubmatch?
Of u uw hond wel of niet naar de trimmer doet is natuurlijk altijd nog uw eigen keuze. Om erachter te komen of u uw hond het beste naar een trimmer kunt doen, is het handig om contact op te nemen met de fokker of met een trimmer. Zij kunnen u het beste informeren over de nodige vachtverzorging van uw hond.

Waar kan ik terecht met vragen?
Tijdens de Clubmatch kunt u ten alle tijden terecht bij het secretariaat of bij mensen van de organisatie.
Heeft u vragen voor 22 februari dan kunt u ons altijd op 3 manieren bereiken: via de mail, u kunt een whatsapp sturen of bellen en daarnaast mag u uw vragen ook altijd via Facebook stellen!

Tip voor de nieuwe showloper! “Hoe show ik mijn hond?”

Bedankt Wendy van Oosten voor dit duidelijke filmpje!